Конфіскація авто у воєнний час

Вилучення автомобіляВоєнний стан – це особливий правовий режим, який передбачає низку обмежень, заборон та повинностей. Тож власники автівок неабияк захвилювалися, коли почули, що їхні машини можуть вилучити й віддати на потреби Збройних Сил України. Але інформацію з новин не потрібно сприймати буквально. Тому краще розберімося, чи законно вилучати авто у громадян під час війни, у кого та за яких умов його можуть забрати.

 

Юридичний захист громадян під час воєнного стану

Адвокат у Вінниці Олександр Малик

Записатися на консультацію:

+ 38 096 109 76 08

 

Згідно з частиною 4 статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» майно громадян справді може бути примусово відчужене на потреби держави. Отже, вилучити авто під час воєнного стану – цілком законно. Проте це не означає, що держава може забрати автомобіль у будь-кого просто так. Для того, щоб таке вилучення було законним, мають бути  підстави. А саме вилучення має відбуватися відповідно до порядку відчуження приватного майна.

Та хвилюватися власникам приватних автівок не варто. Бо передусім під час війни військо-транспортний обов’язок поширюється на органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та підприємства, установи, організації. Тобто якщо виникне потреба вилучити авто для армії, першочергово це буде стосуватися саме перелічених вище суб’єктів. І лише у виняткових випадках транспортний засіб може бути вилучений у громадян. Тому шанс, що у вас примусово заберуть автівку, – мінімальний.

Крім того, авто не вилучають на дорозі під час руху й не забирають у вас з гаража. Це так не працює. Для цього є спеціальний порядок, і держава гарантує дотримання його послідовності. Тож про всяк випадок рекомендую ознайомитися, як оформлюється процедура відчуження приватного автомобіля та хто має право це робити.

 

Хто має право вилучити авто?

Примусово вилучати транспортний засіб має право лише вище військове командування Збройних сил України або окремо визначені підрозділи. Ні представники Територіальної оборони, ні представники Національної поліції України такого права не мають.

Якщо ви перебуваєте на території, де немає активних бойових дій,  то таке вилучення має бути погоджене з обласною/районною адміністрацією або виконавчим органом відповідної місцевої ради.  Якщо ви перебуваєте в зоні активних бойових дій, то авто може бути вилучене екстрено без погодження з органами обласної / районної чи міської влади.

 

Як відбувається вилучення авто?

По-перше, ви маєте знати, що забрати авто, що є приватною власністю, можна лише платно. Безоплатне вилучення транспортного засобу у громадян не дозволено. Це означає, що у вас примусово забирають авто, натомість же вам або відшкодовують його вартість, або виплачують компенсацію. 

На територіях, де не ведуться активні бойові дії, зазвичай, перед вилученням авто проводять оцінку ринкової вартості майна. Після цього експерт готує висновок, на підставі якого власникові транспортного засобу попередньо, тобто до підписання акта про відчуження майна, відшкодовують його вартість.

Якщо ж авто вилучають з території, на якій є активні бойові дії, то власникові виплатять повну компенсацію. Щоб отримати її, потрібно подати заяву до військкомату та долучити до заяви акт про відчуження майна та висновок про його вартість.

Проте сподіватися на швидке отримання компенсації не варто. Військкомат після розгляду заяви має видати висновок про здійснення виплат для повної компенсації. А вже сама компенсація відбувається протягом 5 бюджетних періодів по закінченню воєнного стану. Умовно кажучи, власник авто може отримати компенсацію за примусово вилучений транспортний засіб протягом наступних 5 років після скасування воєнного стану, і це може затягнутися на довгі роки та призвести до судових спорів.

 

Як правильно документально оформити процедуру вилучення авто?

Процедура вилучення авто має бути оформлена актом про примусове відчуження, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 31.10.2012 № 998. В акті обов’язково має бути зазначено такі відомості:

  • найменування військового командування та органу, що погодив рішення про примусове відчуження або вилучення майна, або найменування військового командування чи органу, що ухвалив таке рішення;
  • прізвище, ім’я, по батькові посадової особи такого органу;
  • відомості про фізичну особу, у якої вилучають майно (ПІБ, місце проживання, номер картки платника податків;
  • відомості про документ, що підтверджує право власності на транспортний засіб;
  • відомості про особу, що проводила ринкову оцінку транспортного засобу.

Також в акті має бути зазначено повний опис авто (реєстраційний номер транспортного засобу, марку, модель, номер шасі, рік випуску тощо).

Акт має підписати власник авто, представник вищого військового командування та орган, що погодив відчуження. Причому кожен, хто підписує, отримує примірник такого акта, а власникові, окрім акта, вручають ще й оригінал висновку про вартість відчужуваного майна.

 

Чи можуть забрати авто на потреби армії, якщо водій керував ним у нетверезому стані?

Ще один привід для хвилювання водіїв. Ну по-перше, не треба сідати за кермо у нетверезому стані, адже незалежно від того, мирний це час чи воєнний, водій несе за це відповідальність, передбачену статтею 130 КУпАП. А по-друге, конфіскувати авто за керування у нетверезому стані можливо лише тоді, коли водій втретє вчинив таке правопорушення. Причому це не залежить від введення чи скасування воєнного стану. Ця норма набрала чинності у березні 2021 року.

А щодо чуток у ЗМІ про вилучення авто у водія за керування у нетверезому стані для потреб ЗСУ, скажу таке. Наразі до КУпАП не внесено змін, які б дозволяли вилучати авто в особи за керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Така пропозиція була, але поки що її не підтримали.

Однак рішення про вилучення транспортного засобу в особи за керування в нетверезому стані в період війни можуть ухвалювати обласні військові адміністрації. Тобто таке рішення може поширюватися лише на певні області, але не на всю Україну. Якщо таке рішення справді ухвалено у вашій обласній військовій адміністрації, то в такому разі вилучити авто за керування у стані сп’яніння цілком можливо. Дізнатися, чи ухвалювали таке рішення у вашій області, можна на сайті військової адміністрації.

Отже, практика вилучення приватних автівок наразі не поширена. Проте держава інформує громадян про можливість виникнення такої потреби у майбутньому. Тому власникам транспортних засобів не потрібно перейматися цим питанням, але знати свої права та обов’язки у випадку примусового вилучення майна потрібно, щоб уникнути непорозумінь, зловживань владою та судової тяганини.

Адвокат Олександр МаликЗ будь-яких питань, що стосуються захисту ваших прав та інтересів під час воєнного стану, звертайтеся на юридичну консультацію. Телефонуйте: + 38 096 109 76 08 Ваш адвокат у Вінниці – Олександр Малик.

Очікуйте скоро наберу...