Спадщина за заповітом

Кожна людина має право самостійно розпоряджатися, що й кому дістанеться після її смерті. Останньою волею спадкодавця є заповіт, що дає право визначити конкретних осіб, яким дістанеться майно після його смерті. Заповіт може скласти будь-яка особа з повною цивільною дієздатністю, тобто повнолітня.

Хто може отримати спадок за заповітом

Заповідач може визначити спадкоємцями як фізичних, так і юридичних осіб. Причому фізичні особи не обов’язково повинні бути його родичами.

У заповіті можна вказати й тих осіб, яких заповідач позбавляє права на спадщину, причому без обґрунтування причин. Це можуть особи з-поміж тих, хто претендуватиме на спадщину за законом.

Однак є ті, хто має право на обов’язкову частку у спадщині навіть незалежно від того, чи згадано їх у заповіті:

  • малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця;
  • непрацездатна вдова / вдівець;
  • непрацездатні батьки.

Вони успадковують половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

 

Адвокат у сімейних справах Олександр Малик.

Проконсультую. Надам фахову юридичну допомогу.

Представлю ваші інтереси в суді. +38 096 109-76-08.

 

Що можна передати в спадщину за заповітом

Заповідач може передати всі права та обов’язки, які йому належать, або лише певну частину.

Якщо якусь частину спадщини не охоплено заповітом, то право отримати її мають спадкоємці за законом відповідно до черги.

У заповіті також можна прописати, де особа бажає бути похованою, певні особливості ритуалу поховання або дати доручення щодо розпорядження певними особистими паперами заповідача тощо.

Як оформити спадщину за заповітом

Відкриття спадщини відбувається в день смерті особи або оголошення її померлою.

Щоб прийняти спадщину, спадкоємець повинен протягом 6 місяців звернутись до державного або приватного нотаріуса за місцем проживання спадкодавця із заявою про прийняття спадщини та надати такі документи:

  • свідоцтво про смерть спадкодавця;
  • паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • заповіт;
  • довідку про місце проживання спадкодавця;
  • інші документи.

Якщо заповідач склав секретний заповіт, зміст якого можна дізнатись лише після його смерті, то нотаріус, отримавши інформацію про відкриття спадщини, призначає день для оголошення заповіту і повідомляє про це членів сім’ї та родичів померлого.

Під час оголошення секретного заповіту обов’язково мають бути присутні два свідки. Оголошення заповіту підтверджується протоколом, у який записується зміст заповіту, а сам протокол підписують нотаріус і свідки. Після цього починається процедура оформлення спадщини.

Чи можна відмовитись від спадщини за заповітом?

 

Спадкоємець за заповітом має право не тільки прийняти спадщину, а й відмовитися від неї. Щоб це зробити, протягом 6 місяців з дня відкриття спадщини потрібно звернутись до нотаріуса із заявою про відмову від прийняття спадщини.

Якщо особа відмовляється від прийняття спадщини за заповітом, то має право на отримання її за законом відповідно до черги.

Законодавство передбачає можливість відкликати таку відмову, але лише протягом цього ж 6-місячного строку.

Як визнати заповіт нечинним?

Особа має право визнати заповіт нечинним у судовому порядку, але лише після смерті заповідача.

Суд може визнати нечинним або весь заповіт, або окрему його частину, якщо буде доведено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі або якщо його складено з порушенням вимог стосовно його форми чи в ньому відсутні відомості про час і місце складання, особистий підпис тощо.

Нечинність окремого положення заповіту не означає, що заповіт є нечинним повністю. А у разі визнання нечинним усього заповіту, особа має право отримати спадок на загальних підставах, тобто за законом.

Кожна спадкова справа має свої особливості, а тому для з’ясування усіх нюансів потрібна правова допомога адвоката.

Маєте запитання щодо отримання спадку за заповітом – звертайтесь до нас. Надамо роз’яснення, проконсультуємо, за потреби спрогнозуємо шанси на успіх у суді та захистимо ваші інтереси.

Очікуйте скоро наберу...