Оскаржити штраф і довести свою тверезість

Закриття провадження у справі за статтею 130 КУпАП

Допомога водію

Трапляються випадки, коли працівники поліції складають відносно водіїв протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 130 КУпАП, у яких зазначають про виявлені у водія транспортного засобу ознаки алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Підставою для складення адміністративного протоколу слугує висновок лікаря щодо результатів медичного огляду особи на стан сп'яніння або відмова водія від проходження медичного огляду на стан сп’яніння.

Однак  є й випадки безпідставних звинувачень у керуванні транспортним засобом у стані сп’яніння, що тягнуть за собою винесення судом постанови про призначення штрафу від 17 000 грн. та позбавлення права керування транспортним засобом від 1 року.

Разом з тим, не завжди водія притягують до відповідальності, оскільки за наявності порушень можливе звільнення водія від адміністративної відповідальності та закриття провадження у справі.

Який можливий розвиток подій щодо виявлення у водія алкогольного або наркотичного спяніння?

  • Водій порушив правила дорожнього руху, після чого був зупинений працівниками поліції та під час спілкування у нього виявили запах алкоголю з порожнини рота, звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло; сповільненість або навпаки підвищену жвавість чи рухливість ходи, мови; почервоніння обличчя або неприродну блідість;
  • Запропонували водію пройти медичний огляд за допомогою спеціального технічного засобу на місці або видали направлення для проходження медичного огляду в лікаря;
  • Якщо водій відмовився від проходження огляду, то працівники поліції одразу розпочнуть складення адміністративного протоколу (у присутності двох свідків або без їх залучення при наявності відеофіксації);
  • Якщо водій погодився пройти медичний огляд на місці, а потім не погоджується з результатами показників спеціального технічного засобу, в тому числі алкотестера Drager, він має право повідомити про це працівників поліції й отримати направлення для проходження медичного огляду в лікаря, де у нього для дослідження можуть бути відібрані кров, слина, сеча та змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя й рук.

Варто зауважити, що недотримання Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що затверджена Наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України 09.11.2015  № 1452/735 чи складення адмінпротоколу з недоліками може бути підставою для закриття провадження у справі за ст. 130 КУпАП та звільнення водія від відповідальності.

 

Адвокат у справах про адміністративні правопорушення Адвокат по 130 КУпАП

Олександр Малик. Проконсультую. Надам юридичний захист.

Представлю ваші інтереси в суді. 

+38 096-109-76-08.

 

 

Які порушення трапляються під час складання лікарем висновку щодо результатів медичного огляду водія на стан сп'яніння?

  1. Наприклад, зразки біологічного середовища для лабораторного дослідження відібрані у водія не в дві ємності, як передбачено Інструкцією, а в одну.
  2. Для проведення дослідження використано вимірювальну техніку та обладнання, що не дозволено МОЗ, без сертифіката відповідності та свідоцтва про повірку робочого засобу вимірювальної техніки.
  3. Зміст висновку не повідомлявся водієві в присутності поліцейського, що його доставив до лікарні.
  4. Висновок складено не одразу після медичного огляду.
  5. До матеріалів справи про адміністративне правопорушення долучено акт огляду, а не висновок.

Наведені приклади порушень Інструкції не вичерпні, а тому, щоб з’ясувати, були порушення чи ні, потрібно вивчати матеріали в кожному випадку індивідуально.

 

Чи дійсний висновок, що складений з порушеннями?

Висновки щодо результатів медичного огляду осіб на стан сп’яніння, складені з порушенням вимог цієї Інструкції, вважаються недійсними. Про це зазначено у наказі МВС та МОЗ від 09.11.2015 № 1452/735.

 

Адвокат у Вінниці Олександр Малик.

Поставте запитання – lawyermalyk@gmail.com

 

КЕЙС:

У березні 2022 року водій потрапив у ДТП, після чого був доставлений до лікарні і у нього були відібрані зразки крові для дослідження та виявлення стану сп’яніння.

У подальшому водій добровільно відшкодував шкоду водію іншого транспортного засобу, однак  уже в травні 2022 року працівниками поліції водія було запрошено до відділення поліції, де відносно нього складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 130 КУпАП за нібито керування в стані алкогольного сп’яніння (вміст алкоголю в крові 1,45 проміле).

Після складення протоколу справу про адміністративне правопорушення було направлено до суду, а водій у цей час звернувся за професійною юридичною допомогою до мене як адвоката.

У ході вивчення матеріалів справи та підготовки до захисту мною як адвокатом виявлено, що протокол складено з порушеннями ст. 254 КУпАП, оскільки в матеріалах справи міститься лише акт хіміко–токсикологічного дослідження, однак висновок щодо результатів медичного огляду особи на стан сп'яніння матеріали справи не містять, тому акт не є належним підтвердженням стану сп'яніння.

Крім того, мною було звернута увага суду на те, що акт не містить дати та часу проведення огляду, у ньому не зазначений спеціальний технічний засіб за допомогою якого проводилося дослідження, тому неможливо встановити чи був він проведений протягом двох годин з моменту встановлення підстав для його здійснення.

За результатами повного та всебічного розгляду справи суд закрив провадження у справі за відсутністю в діях мого клієнта складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, про що зазначено у постанові Монастирищенського районного суду Черкаської області від 31.05.2022 у справі № 702/242/22.

 

Захист водіяВас звинувачують у правопорушенні за ст. 130 КУпАП – отримайте консультацію адвоката. 

+38 096-109-76-08

 

Очікуйте скоро наберу...