Право власності на спадкове майно

За загальним правилом, щоб отримати право на спадщину спадкоємець протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця або оголошення його померлим, повинен звернутися до нотаріуса й заявити своє право на спадщину. Після спливу цього строку нотаріус видає свідоцтво про право на спадщину, і це означає, що спадкоємець набуває права власності на спадкове майно.

Однак є випадки, коли отримати свідоцтво про право спадщину в нотаріуса неможливо. У такому разі законодавець передбачив винятковий механізм захисту права на спадщину – через суд.

 

У яких випадках потрібно визнавати право власності через суд?

  • Якщо нотаріус відмовив вам видати свідоцтво про право на спадщину через те, що у вас немає оригіналів документів на спадкове майно.
  • Якщо спадкодавець за життя належно не зареєстрував право власності на майно.
  • Якщо у вас з іншими спадкоємцями виник спір стосовно розподілу майна.

 

АдвокатАдвокат зі спадкових спорів

Олександр Малик

Захищу ваше право на спадщину

+ 38 096 109 76 08

        

 

Що робити, якщо немає правовстановлюючих документів на спадкове майно?

Найчастіше це трапляється, коли до складу спадщини входить будинок, квартира, земельна ділянка. Особливо це стосується жителів сіл. Річ у тім, що більшість власників будинків у сільській місцевості не оформлювали право власності на нього й не реєстрували його в БТІ. Єдиними документами, що засвідчують право власності на будинок є погосподарські книги сільських рад. Але вони не є належними правовстановлюючими документами.

Якщо у вас немає документів на будинок в селі, то нотаріус не зможе видати вам свідоцтво, і тоді єдиний спосіб визнати право власності на спадкове майно – звернутися до суду.

Типовою також є ситуація, коли спадкодавець за життя належно оформив нерухоме майно, але правовстановлюючі документи на нього втрачено. Відновити їх уже не вдасться, тому право власності на нерухоме майно можна визнати через суд.

Також трапляються випадки, коли в правовстановлюючих документах є розбіжності. Якщо виправити помилки в документах уже неможливо, то можна встановити факт належності правовстановлюючого документа, звернувшись до суду.

Як свідчить судова практика, шанси на успіх у таких справах є. І для того щоб суд задовольнив ваш позов, вам потрібно надати документи, що підтверджують право користування земельною ділянкою, записи з погосподарської книги, архівні документи про надання дозволу на будівництво, технічний паспорт будинку, реєстрацію місця проживання спадкодавця у будинку, квитанції про сплату комунальних послуг у будинку тощо.

        

Що робити, якщо спадкодавець не оформив право власності на майно?

Якщо спадкодавець протягом життя не зареєстрував права власності на нерухоме майно, то ви як спадкоємець не можете набути права власності на нього в порядку спадкування, адже до вас переходять лише ті майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини.

Однак ситуації, коли спадкодавець не встиг оформити свою спадщину, або не завершив приватизацію земельної ділянки, або не завершив будівництво та не отримав право власності трапляються нерідко, і в таких випадках право власності можна визнати в суді.

Якщо  людина не встигла отримати свідоцтво про право на спадщину й померла, то ви як спадкоємець приймаєте спадщину цієї людини, і до вас переходить право оформити її спадщину.

Якщо спадкодавець розпочав процедуру приватизації земельної ділянки, але орган місцевого самоврядування відмовив вам у завершенні процедури приватизації, ви маєте право звернутися до суду з позовом про визнання права на завершення приватизації та одержати документ про право власності в порядку спадкування. Тобто за рішенням суду ви завершуєте приватизацію й після того стаєте власником земельної ділянки.

Якщо у спадкодавця залишилися об’єкти незавершеного будівництва, то ви теж не можете стати їхнім власником в порядку спадкування. Але до вас переходить право власності на будівельні матеріали та обладнання, використані в будівництві, а також право завершити будівництво на підставі документів, раніше виданих спадкоємцеві. І на підставі цих документів нотаріус зобов’язаний видати вам свідоцтво про право на спадщину на права та обов'язки спадкодавця як забудовника.

 

Як довести своє право на майно, якщо виник спір?

Відповідно до Цивільного кодексу України, спадкоємці за законом отримують рівні частки в спадщині. Частки спадкового майна за заповітом теж є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив майно між ними. Також  спадкоємці мають право змінити розмір частки когось у спадщині й укласти договір про поділ спадщини, який має посвідчити нотаріус.

Якщо ви не можете поділити з іншими спадкоємцями майно добровільно, то це питання потрібно вирішувати в суді.

 

До якого суду потрібно подавати позовну заяву про визнання права власності на спадкове майно?

Такі справи розглядаються в порядку цивільного законодавства, а отже, позов подавайте до міського, міськрайонного чи районного суду за місцем розташування спадкового майна. До заяви обов’язково додайте документи, на підставі яких суд зможе ухвалити рішення про визнання права власності на спадкове майно. Перелік таких документів залежить від обставин справи. Щоб бути впевненим, що документів достатньо суду для ухвалення рішення, зверніться до адвоката зі спадкового права. Він вивчить саме ваш випадок, складе список документів, які потрібно зібрати, надасть рекомендації щодо подальших дій та представить ваші інтереси в суді.

        

Яка ціна позову та яку суму судового збору треба заплатити?

Ціна позову дорівнює вартості спадкового майна, на яке заявлено позов про визнання права власності. Судовий збір у таких справах становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Для кожної справи ця сума буде різною. Порахувати розмір судового збору вам також допоможе адвокат.

 

Чи можна визнати право на спадкове майно в суді у разі пропущення строку на прийняття спадщини?

Ні, якщо ви не прийняли спадщину протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця, то ви втрачаєте право на спадщину, окрім випадків, коли ви пропустили строк з поважних причин. Тому вимоги щодо визнання права власності на спадкове майно суд не задовольнить.

 

По консультацію та правову допомогу звертайтеся до мене. Записуйтеся за номером + 38 096 109 76 08 або пишіть на lawyermalyk@gmail.com.

Очікуйте скоро наберу...