Скасування постанови про адмінправопорушення

Вас притягнуто до адміністративної відповідальності? Але ви не погоджуєтеся з постановою поліцейського і хочете її оскаржити? Розповідаю, коли та як це можливо зробити.

 

АдвокатАдвокат у справах про адміністративні правопорушення Олександр Малик.

Надам фахову юридичну допомогу. Представлю ваші інтереси в суді.

Бажаєте записатися на консультацію – телефонуйте + 38 096 109 76 08.

 

Чому не варто ігнорувати постанову про притягнення до адміністративної відповідальності

Якщо стосовно вас винесено постанову й накладено штраф, ви є порушником закону. Щоб цю відповідальність з вас зняли, має минути рік з моменту вчинення правопорушення. Якщо за цей час ви не вчините нове, тоді вас визнають особою, що не притягали до адміністративної відповідальності (ст. 39 КУпАП).

Але якщо у вас є нескасовані постанови про адміністративне правопорушення, то інспектори патрульної поліції бачитимуть це у своїй програмі, а отже – будуть пильнувати вас і прискіпливо ставитися (ви ж порушник закону). А якщо вас удруге притягнуть до адміністративної відповідальності, то це буде повторне правопорушення, і відповідальність за нього буде серйозніша. Це вже не тільки штраф, а й можливе позбавлення водійських прав, конфіскація транспортного засобу, громадські роботи і навіть адміністративний арешт.

Саме тому вам потрібно якомога швидше довести, що ви не є порушником закону.

 

Коли можна оскаржити постанову поліцейського?

Чітко визначеного переліку підстав для оскарження немає. Щоб визначити, чи вдасться вам оскаржити постанову про притягнення до адміністративної відповідальності, потрібно вивчати всі обставини в кожному окремому випадку.

Але таку постанову можна спробувати оскаржити, якщо:

  • інспектор поліції порушив вимоги законодавства;

  • немає належних доказів щодо обставин, які призвели до винесення постанови;

  • є вагомі докази вашої невинуватості.

 

Хто має право оскаржити таку постанову?

Відповідно до статті 287 КУпАП таке право має:

  • особа, яку притягнули до відповідальності;

  • потерпілий;

  • прокурор (в окремих випадках).

 

Як оскаржити постанову?

Передусім ви маєте право подати скаргу до вищого органу Національної поліції України. Однак сподіватися, що її задовольнять, не варто. Краще одразу готувати позов до суду. А щоб юридично грамотно скласти позовну заяву та бути впевненим, що її не залишать без руху, зверніться до адвоката. Це допоможе вам уникнути зайвих клопотів та зекономить вас час.

 

Куди й протягом якого часу треба подавати позовну заяву?

Оскаржити постановуПозовну заяву про оскарження постанови поліцейського потрібно подати до районного, міського чи міськрайонного суду протягом 10 днів з моменту її винесення.

Якщо правопорушення зафіксував інспектор з паркування або це відбулося за допомогою камери автоматичної фіксації, то ви маєте право оскаржити постанову протягом 10 днів з моменту її отримання.

Зверніть увагу: якщо ви відмовилися отримати постанову, строк все одно відраховується.

 

Що робити, якщо строк на оскарження пропущено?

Пропустили строк з поважних причин – подавайте заяву з обґрунтуванням обставин, які призвели до його пропуску, та надайте докази. Якщо суд визнає причини поважними, то строк буде поновлено.

Поважними є обставини, які є об'єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення скаржника та пов'язані з перешкодами чи труднощами для своєчасного звернення до суду. Однак поняття поважності причин є оціночним, і суд визначає це на власний розсуд.

Які вимоги до позовної заяви про оскарження постанови поліцейського?

Позовна заява має відповідати вимогам КАС України. У ній потрібно обов’язково вказати: найменування суду, до якого ви її подаєте, ваше прізвище, ім'я, по батькові, індивідуальний податковий номер, поштову адресу, засоби зв'язку, найменування відповідача, його код ЄДРПОУ, адресу та засоби зв'язку.

У позовній заяві потрібно обґрунтувати, чому саме ви вважаєте постанову про притягнення до адміністративної відповідальності незаконною, та сформулювати позовні вимоги. Разом із заявою ви повинні подати до суду оригінал або копію такої постанови, підтвердження сплати судового збору, копії позовної заяви відповідно до кількості сторін у справі.

Проте краще довіртеся в цьому адвокатові. Він добре знає, як юридично правильно сформулювати позовні вимоги, визначить правову позицію й вибудує стратегію захисту.

 

Адвокат у справах про адміністративні правопорушення. Вінниця.

Телефонуйте + 38 096 109 76 08.

 

Хто є відповідачем у такій справі: поліцейський чи Департамент патрульної поліції?

Попри те, що постанову виносить інспектор поліції, відповідачем у справах про адміністративне правопорушення, є Департамент патрульної поліції, тому що інспектор діє не як самостійний суб’єкт владних повноважень, а від імені органу Національної поліції України.

Протягом якого часу суд розглядає справу про оскарження постанови про адміністративне правопорушення?

Справу щодо рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності суд повинен розглянути протягом 10 днів з моменту відкриття провадження (частина 1 ст. 286 КАС України).

 

Як розрахувати розмір судового збору?

За подання позовної заяви про скасування постанови про адміністративне правопорушення доведеться заплатити 0.2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 2021 рік сума судового збору становить 454 грн).

Якщо суд задовольнить ваш позов, то судовий збір повернуть. Його зобов’язаний буде відшкодувати відповідач.

Яке рішення може ухвалити суд у справі про оскарження постави про адміністративне правопорушення?

За наслідками розгляду справи суд може:

  • залишити позовну заяву без задоволення;

  • скасувати постанову й відправити справу на новий розгляд до органу Національної поліції чи посадової особи;

  • скасувати постанову й закрити провадження у справі;

  • пом’якшити стягнення в межах, передбачених постановою про адміністративне правопорушення.

 

Маєте запитання до адвоката у справі про адміністративне правопорушення – пишіть на lawyermalyk@gmail.com або телефонуйте: + 38 096 109 76 08

Очікуйте скоро наберу...