Оскарження постанови про порушення митних правил

Якщо ви не дотримались порядку переміщення товарів чи транспортних засобів через кордон України або не дотримались процедури митного контролю, то це порушення митних правил. І за нього передбачено адміністративну відповідальність, а у випадку з контрабандою – кримінальну.

 

АдвокатАдвокат з митних спорів. Вінниця. Олександр Малик.

Записуйтесь на консультацію за номером: + 38 096 109 76 08.

 

 

 

Що є порушенням митних правил?

Відповідно до глави 68 Митного кодексу України, це:

  • порушення режиму зони митного контролю;
  • неправомірні операції з товарами, транспортними засобами;
  • перевищення строку доставляння товарів, транспортних засобів, а також втрата їх, втрата документів на них чи видача без дозволу митного органу;
  • порушення процедури проходження митного контролю через «зелений коридор»;
  • відсутність митної декларації на товари, транспортні засоби;
  • пересилання заборонених товарів;
  • перешкоджання працівникам митного органу в доступі до товарів, транспортних засобів і документів до них;
  • приховування товарів від митного контролю, переміщення транспортних засобів поза митним контролем;
  • зберігання, придбання чи перевезення товарів, транспортних засобів, ввезених на територію України поза митним контролем;
  • подання митної декларації з неправдивими відомостями, несплата мита або ухиляння від його сплати.

Проте відповідальність настає лише тоді, коли буде доведено, що особа умисно вчинила правопорушення, усвідомлюючи характер своїх дій / бездіяльності, заздалегідь знала про шкідливі наслідки цих дій / бездіяльності та свідомо допустила, щоб так сталося.

 

У яких випадках особу не притягнуть до відповідальності за порушення митних правил?

Уникнути відповідальності за порушення митних правил можна в таких випадках:

  1. Якщо правопорушення відбулося з незалежних від особи причин, наприклад внаслідок техногенної чи природної аварії, інших форс-мажорних обставин (надзвичайний чи воєнний стан тощо) або через злочинні дії третіх осіб, і це можна підтвердити документами.
  2. Якщо особа допустила незначні помилки в митній декларації, які не призвели до звільнення від сплати мита чи зменшення його розміру, але за умови, що особа не допускає таких помилок систематично.

 

Які стягнення передбачені за порушення митних правил?

Згідно з Митним кодексом України, це:

  • попередження;
  • штраф;
  • конфіскація товарів / транспортних засобів.

Застосовувати можуть як основне, так і додаткове стягнення. Це залежить від виду порушення.

 

У яких випадках можна оскаржити постанову митниці?

Вичерпного переліку таких випадків не існує. У будь-якому випадку захищати свої права потрібно. Тому якщо ви не погоджуєтеся з постановою митниці й хочете оскаржити її, передусім звертайтеся до адвоката. Так ви дізнаєтеся, яким чином можна досягти бажаного результату.

Завжди є сенс оскаржувати постанову, якщо:

  • представник митниці порушив вимоги законодавства під час її складання;
  • висновки в постанові не відповідають обставинам справи;
  • неправильно кваліфіковано правопорушення;
  • накладене стягнення не передбачене в Митному кодексі України;
  • особу, яку притягають до відповідальності, або її представника не допустили до участі у розгляді справи або ж іншим чином обмежили права;
  • постанову склала особа, яка не мала на те повноважень.

 

Цікавить, чи є шанси оскаржити постанову митниці саме у вашому випадку?

Телефонуйте + 38 096 109 76 08 або пишіть на lawyermalyk@gmail.com

Ваш адвокат Олександр Малик.

Працюю у Вінниці. Надам фахову консультацію.

 

Куди звертатися, щоб оскаржити постанову?

Митний адвокатЩоб оскаржити постанову митниці, у вас є 2 варіанти: або подати скаргу до Державної фіскальної служби України, або подати позов до місцевого загального суду як адміністративного.

На подання скарги до ДФС, як і на подання позову до суду, ви маєте 10 днів з моменту винесення постанови. Однак якщо ви одночасно зі скаргою подаєте ще й позов до суду і суд приймає його до розгляду, то в такому разі ДФС розгляд скарги припиняє.

Якщо ви пропустили строк на оскарження з поважних причин, то можна подати заяву до ДФС / до суду з проханням поновити його. Але пам’ятайте, що обов’язково потрібно буде надати докази причин такого пропуску.

 

Як скласти позовну заяву?

Найшвидший і найлегший спосіб підготувати позовну заяву – звернутися до адвоката. Адвокат з митних спорів знає, як сформулювати позовні вимоги, допоможе зібрати необхідні докази, побудує стратегію захисту та стане вашим представником у суді.

Якщо ж ви вирішили подавати позов до суду самостійно, то знайте, що позовна заява повинна відповідати вимогам ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України. У ній має бути зазначено ваше прізвище, ім’я, по батькові, індивідуальний податковий номер або серія та номер паспорта, ваша поштова адреса та засоби зв’язку (номер телефону, електронна пошта), найменування відповідача, ідентифікаційний код ЄДРПОУ.

У позовній заяві потрібно викласти зміст позовних вимог, обґрунтувати свої вимоги, підтвердити їх доказами, зазначити інші відомості, які мають істотне значення для вирішення спору. Подаючи позовну заяву, ви також маєте надати суду докази сплати судового збору.

 

Яке рішення може ухвалити суд у справі про оскарження постанови митниці?

Суд повинен розглянути справу про порушення митних правил протягом 15 днів з моменту отримання всіх матеріалів, необхідних для ухвалення рішення. За наслідками розгляду справи суд може постановити:

  • залишити постанову без змін, а скаргу – без задоволення;
  • скасувати постанову й надіслати справу на новий розгляд;
  • скасувати постанову й закрити справу;
  • змінити вид адміністративного стягнення.

Якщо суд задовольняє ваш позов і скасовує постанову про порушення митних правил, то суму штрафу вам повертають повністю або частково. Якщо у вас конфіскували  товари / транспортні засоби, то їх також повернуть вам або в натурі, або повернуть їхню вартість за вирахуванням сум митних платежів відповідно до ставок, чинних на день конфіскації.

 

Є запитання до адвоката у справі про порушення митних правил – телефонуйте

+ 38 096 109 76 08. Допоможу розв’язати складні митні питання.

Очікуйте скоро наберу...