Оскарження податкових повідомлень-рішень

Державна податкова служба, а також її територіальні управління є контролюючими органами, які можуть скласти податкове повідомлення-рішення у разі, якщо виявлять, що ви:

  • занизили чи завищили суми податкових зобов’язань;
  • не подали або невчасно подали податкову декларацію;
  • допустили помилки під час заповнення податкової накладної або не зареєстрували її;
  • є податковим агентом і порушили правила нарахування, утримання та сплати податків і зборів тощо.

Однак не завжди суми нарахувань в податкових повідомленнях-рішеннях є обґрунтованими й законними. Часто юридичні особи та фізичні особи-підприємці отримують надмірно великі суми і не погоджуються з ними. Виникає податковий спір, і постає питання про оскарження неправомірних штрафів.

 

Адвокат з адміністративних спорів Олександр Малик.

Надаю консультації щодо податкових справ. Захищаю інтереси клієнтів в суді.

Маєте запитання – телефонуйте + 38 (096) 109-76-08.

 

Що має містити податкове повідомлення-рішення?

Відповідно до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень, податкове повідомлення рішення має містити таке:

  • суму та обґрунтовану підставу для нарахування грошового / податкового зобов’язання;
  • інформацію про необхідність реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних або інформацію про виправлення помилок, допущених під час заповнення реквізитів таких накладних;
  • граничні строки сплати грошового зобов’язання або виправлення помилок;
  • попередження про наслідки невиконання податкового повідомлення-рішення в установлений строк;
  • строки для оскарження податкового повідомлення-рішення.

 

У 2021 році відбулися зміни, і тепер якщо документальну перевірку розпочато після 1 січня 2021 року й за її результатами встановлено, що особа вчинила податкове правопорушення, то податкове повідомлення-рішення, окрім перелічених пунктів, має містити ще й такі:

  • посилання на акт документальної перевірки;
  • детальний розрахунок штрафних санкцій та пені;
  • інформацію щодо наявності обставин, які пом’якшують, обтяжують або звільняють від фінансової відповідальності.

 

Куди можна оскаржити податкове повідомлення-рішення?

Ви впевнені, що контролюючий орган неправомірно нарахував суми грошового / податкового зобов’язання або наклав штраф – у вас є 2 шляхи оскаржити таке повідомлення:

  • звернутися зі скаргою до вищого органу, тобто до Державної податкової служби України або
  • звернутися до суду.

 

Отримати юридичну допомогу щодо

оскарження податкових повідомлень-рішень у Вінниці

можна за номером + 38 (096) 109-76-08.

Ваш адвокат Олександр Малик.

 

Як оскаржити податкове повідомлення-рішення до ДПС?

Оскаржити податкове рішенняУ самому податковому повідомленні-рішенні вже має бути вказано строки, у які ви маєте право його оскаржити. Це 10 робочих днів. Причому цей відлік починається з наступного дня після того, як ви його отримали.

Вам потрібно надіслати до Державної податкової інспекції скаргу в письмовій чи в електронній формі й за потреби надати докази, розрахунки та інші документи, які вашу думку, свідчать, що штрафні санкції нараховано неправомірно.

Державна податкова служба повинна розглянути вашу скаргу, ухвалити вмотивоване рішення й протягом 20 календарних днів надіслати вам відповідь про задоволення чи відмову у задоволенні скарги. Цей строк починається з наступного дня після отримання скарги. Однак Державна податкова служба може продовжити строк розгляду вашої скарги не більш як на 60 календарних днів. Якщо ДПС ухвалює рішення про продовження строку, то має надіслати вам повідомлення про це у письмовому чи електронному вигляді до спливу 20-денного терміну.

Якщо минуло 20 календарних днів, і ви не отримали повідомлення про продовження строку розгляду скарги, як і не отримали відповіді щодо результатів її розгляду, то це означає, що скаргу задоволено на вашу користь.

 

Що робити, якщо 10-денний строк на оскарження пропущено?

Якщо ви пропустили цей строк з поважних причин і можете надати докази, то подайте клопотання про поновлення строку до Державної податкової служби України й обов’язково прикріпіть копії документів, що підтверджують поважність причин пропуску.

Якщо Державна податкова служба відмовить вам у поновленні пропущеного строку, то оскаржити податкове повідомлення-рішення можна буде лише в суді.

 

Який порядок звернення до суду?

Ви можете звернутися до суду після спроби оскаржити податкове повідомлення-рішення. На це у вас є 1 місяць з моменту завершення процедури оскарження в Державній податковій службі.

Але ви можете звернутися до суду й одразу. Але зверніть увагу, що у разі якщо ви оскаржуєте податкове повідомлення рішення в суді, то оскаржити його до Державної податкової служби уже не вийде.

 

Які суди розглядають справи про оскарження податкових повідомлень-рішень?

Позов щодо скасування податкового повідомлення-рішення потрібно подавати до окружного адміністративного суду в порядку Кодексу адміністративного судочинства України. Позовна заява повинна відповідати вимогам ст. 160 цього Кодексу. Вона має бути в письмовій формі. У ній потрібно викласти вимоги щодо предмета спору та обґрунтувати їх, а також вказати ваші реквізити, реквізити відповідача, надати суду докази для підтвердження обставин справи, докази про досудове вирішення спору (якщо ви спочатку подавали скаргу до Державної податкової служби).

Скласти позов юридично грамотно, а також забезпечити супровід на всіх етапах розгляду адміністративної справи вам допоможе адвокат. Готуючи позов, адвокат вивчає судову практику, аналізує законодавство, тож підкаже, як правильно сформулювати вимоги, щоб  суд ухвалив рішення саме на вашу користь.

 

Адвокат з адміністративних спорів у Вінниці.

Замовити послуги: + 38 (096) 109-76-08.

 

Як розрахувати суму судового збору?

Спори щодо скасування податкових повідомлень-рішень належать до спорів майнового характеру. Відповідно до ч.2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», якщо позов подає юридична особа, то судовий збір для неї становить 1,5% ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Якщо ж позовну заяву подає фізична особа чи фізична особа-підприємець, то судовий збір становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб

Розрахувати суму судового збору вам допоможе адвокат.

 

Бажаєте зв’язатися з адвокатом?

Залишайте повідомлення на lawyermalyk@gmail.com

або телефонуйте: + 38 096 109 76 08

Очікуйте скоро наберу...