Стягнення аліментів в Україні

Розлучення породжує безліч юридичних питань, як-от з ким будуть проживати діти, яку участь у їхньому вихованні буде брати кожен з батьків та яким чином буде відбуватися матеріальне утримання дітей. На перший погляд все це здається дуже складним і заплутаним. Тож розберімося, як відбувається призначення та нарахування аліментів на дитину, а також з’ясуймо, у яких випадках один з подружжя може розраховувати на матеріальну допомогу від іншого.

 

Хто призначає аліменти на дитину?

Є 2 способи матеріально утримувати дитину: добровільний і примусовий.

 

Добровільний спосіб полягає в тому, що ви як батьки дитини самостійно домовляєтеся між собою про порядок сплати аліментів, тобто узгоджуєте їхній розмір, строки виплати й укладаєте про це договір. Такий договір потрібно обов’язково посвідчити у нотаріуса.

Попри те, що ви самі визначаєте розмір аліментів, ви маєте розуміти, що умови такого договору не можуть порушувати права дитини. І розмір виплат все одно не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Адже відповідно до закону має бути мінімальний гарантований розмір аліментів.

 

Примусовий. Якщо ви не можете домовитися між собою щодо матеріального утримання дітей, тоді цю справу вирішує суд. Наприклад, якщо дитина після розлучення залишається з матір’ю, то мати може звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів з батька дитини.

 

Аліменти в частці від доходу чи в твердій грошовій сумі

Виплачувати аліменти на утримання дитини можна двома способами: у частці від доходу або ж у твердій грошовій сумі. Той з батьків, з ким залишається проживати дитина після розлучення, має право вибрати один з цих способів стягнення аліментів. Розглянемо переваги й недоліки кожного з них.

 

Аліменти в частці від доходу. Обираючи такий спосіб, орієнтуватися варто саме на офіційний дохід платника аліментів та його розмір. Цей спосіб стягнення аліментів ідеально підходить тоді, коли платник аліментів працює офіційно і має постійний дохід, з якого можна вирахувати відсоток на аліменти.

Як правило, на одну дитину сума аліментів дорівнюватиме 1/4 частки доходу платника, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на двох дітей – 1/3 частки доходу, на трьох і більше 1/2 частки доходу.

Але є й недоліки в цього способу. Наприклад, платник аліментів може, окрім офіційного заробітку, отримувати ще й неофіційний (у конверті) або просто приховувати якийсь свій дохід. Звісно що його заробіток буде в такому разі вищим, хоча для визначення розміру аліментів буде враховуватися лише офіційний дохід. І тоді потрібно буде збирати докази, щоб довести, що боржник по аліментах мав насправді більший дохід, і стягнути заборгованість по аліментах.

 

Аліменти у твердій грошовій сумі

Цей спосіб передбачає, що платник аліментів буде щомісяця конкретно визначену суму. Його доцільно вибрати, якщо платник аліментів має значний офіційний сукупний дохід. Наприклад, батько дитини щомісяця заробляє 30 000 грн. У такому разі він щомісяця може відраховувати на утримання дитини 10 000. І ця сума може бути більшою порівняно із сумою, яку б відраховував батько на утримання дитини у разі сплати аліментів у частці від доходу.

Крім того, розмір аліментів, визначений у твердій грошовій сумі щорічно підлягає індексації.

 

Але якщо платник аліментів офіційно безробітний (перебуває на обліку у центрі зайнятості), або має лише неофіційний дохід, або працює за кордоном, то стягувати з нього аліменти у твердій грошовій сумі – погана ідея. У такому разі краще вибрати спосіб стягнення у частці від доходу. Адже для визначення розміру аліментів суд буде відштовхуватися від середньої заробітної плати у місцевості, у якій проживає / працює платник аліментів.

 

Наголошую, що спосіб сплати аліментів батьки дитини можуть визначити самостійно. Якщо ж стягнення відбувається у судовому порядку, то той з батьків, що проживає з дитиною, має сам зазначити спосіб виплати аліментів у позовній заяві.

 

Що враховує суд, призначаючи аліменти на дитину?

Встановлюючи розмір аліментів на дитину, суд звертає увагу на такі обставини:

  • стан здоров’я та матеріальне становище дитини;
  • стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;
  • наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків;
  • наявність у платника аліментів рухомого й нерухомого майна, грошових коштів, корпоративних прав, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності тощо;
  • інші обставини, що мають істотне значення.

 

Зазначу, що для визначення розміру аліментів до уваги беруться такі доходи платника, як заробітна плата, доплати і надбавки, премії, винагороди, пенсія, стипендія, допомога по безробіттю, дивіденди тощо. Повний перелік видів доходів, з яких утримуються аліменти, визначений постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.1993 № 146.

 

Мінімальний гарантований розмір аліментів на дитину у 2023 році:

  • для дітей віком до 6 років – 1136 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 1416, 5 грн;
  • для дітей від 18 до 23 років (що продовжують навчання) – 1342 грн.

 

Аліменти на повнолітніх непрацездатних дочку / сина

Обов’язок батьків утримувати своїх дітей загалом поширюється лише на неповнолітніх дітей. Проте навіть досягши 18-річчя, дочка чи син мають право на отримання аліментів від своїх батьків. Але для цього потрібна одна з двох умов:

  1. Повнолітня дитина є особою з інвалідністю І, ІІ, рідше – ІІІ групи. У такому разі вона має право на аліменти від батьків на строк інвалідності.
  2. Повнолітня дитина продовжує навчатися і не має самостійного заробітку. У такому разі вона має право отримувати аліменти до 23 років.

Однак для присудження аліментів на повнолітню дитину враховуються ще й такі обставини, як фінансова можливість батьків надавати таку матеріальну допомогу своїм дітям та реальна потреба самих дітей у матеріальній допомозі.

Загалом батьки можуть утримувати своїх повнолітніх дітей добровільно або ж можуть укласти між собою чи між собою і повнолітньою дитиною договір, у якому визначити розмір, строки та порядок виплати аліментів. Але щоб такий договір мав юридичну силу, його потрібно посвідчити у нотаріуса.

Якщо ж повнолітня дитина справді потребує матеріальної допомоги, а один з батьків має можливість її надати, але ухиляється, то сама дитина або ж той з батьків, з ким проживає повнолітня непрацездатна дитина, мають право подати позовну заяву й стягнути аліменти в судовому порядку.

 

Аліменти на дружину / чоловіка

Аліментні виплати після розірвання шлюбу можуть стосуватися не лише дітей. Колишня дружина / колишній чоловік також має право на матеріальне утримання від другого з подружжя.

Згідно зі статтею 76 Сімейного кодексу України, особа має право на утримання, якщо вона стала непрацездатною до розірвання шлюбу або протягом одного року від дня розірвання шлюбу і потребує матеріальної допомоги. Єдина умова для стягнення аліментів – матеріальна спроможність колишнього чоловіка / дружини надавати її.

Також претендувати на аліменти від колишнього чоловіка / дружини особа може, якщо:

  • отримала інвалідність після спливу одного року від дня розірвання шлюбу, якщо її інвалідність була результатом протиправної поведінки щодо неї колишнього чоловіка / колишньої дружини під час шлюбу;
  • на момент розірвання шлюбу жінці / чоловікові до досягнення встановленого законом пенсійного віку залишилося не більш як п'яти років (У такому разі вона / він матимуть право на утримання після досягнення цього пенсійного віку за умови, що у шлюбі вони спільно проживали не менш як десять років);
  • один із подружжя не мав можливості одержати освіту, працювати (наприклад, через догляд за хворою дитиною, через власну хворобу чи інші обставини, що мають істотне значення).

Не знаєте, як правильно стягнути аліменти на дітей? Хочете збільшити їхній розмір? Вагаєтеся, який спосіб стягнення краще вибрати: у частці від доходу чи у твердій грошовій сумі? Розібратися з усіма цими питанням и вам допоможе адвокат з сімейних спорів. Звертайтеся на консультацію за номером: +38 096 109 76 08.

Очікуйте скоро наберу...