Стягнення колекторами боргів за кредитами

КредитСлово колектор викликає неприємні асоціації, адже часто діяльність колекторів виходить за межі правового поля, і громадяни, які взяли кредит, отримують негативний досвід.

Спершу розберімося, чому можуть телефонувати колектори:

а) ви взяли кредит і довго не можете виплатити;

б) ви виплатили позичені гроші, але вам все одно повідомляють про заборгованість;

в) вам телефонують щодо кредиту, який взяв ваш родич;

г) ви взагалі не брали кредит.

 

Адвокат з кредитних спорів

Олександр Малик

Записатися на консультацію: +38 096 109 76 08

 

Хто такі колектори?

Колектори – це працівники компаній, які працюють з боржниками банків чи МФО. Тобто вони є посередниками між кредитором і боржником, а їхнє завдання – стягувати борги. Діяльність колекторських компаній регулює Закон України від 19.03.2021 № 1349-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості».

Відповідно до цього Закону, право займатися колекторською діяльністю мають лише ті компанії, які включені до реєстру Національного банку України. У Законі міститься й вичерпний перелік методів, які можуть застосовувати колектори в роботі з боржниками. Крім того, у Законі прописано правила етичної поведінки, яких мають дотримуватися колектори, під час спілкування з боржниками, а також встановлено відповідальність за порушення цих правил.

 

Як зрозуміти, чи законною є діяльність колекторів?

Якщо вам телефонують колектори, передусім з’ясуйте назву колекторської компанії і перевірте, чи зареєстровано її в НБУ. Якщо ні, то діяльність такої компанії є незаконною, і ви можете написати заяву в поліцію.

Також з’ясуйте прізвище, ім’я, по батькові колектора. Може бути так, що колекторська компанія зареєстрована, але в ній такого працівника немає. Зателефонуйте в саму компанію і перевірте цю інформацію. Якщо колектор не працює в компанії, то вам телефонує шахрай.

Якщо ж і компанія зареєстрована, і колектор, який вам телефонує, є її працівником, але він під час спілкування порушує етичні вимоги (погрожує, вводить вас в оману, залякує вас та ваших родичів тощо), то ви маєте право подати скаргу до НБУ і заявити про цей факт у поліцію.

 

Як захиститися боржнику, якщо той прострочив погашення заборгованості?

Якщо ви пропустили строк погашення кредиту й повністю визнаєте свій борг, то першими телефонуйте в установу, у якій ви позичили гроші, поясніть причину, через яку ви не можете їх повернути й дізнайтеся, чи можуть вам збільшити термін виплати, змінити графік погашення чи надати відстрочку.

Якщо ви цього не зробите, то фінансова установа звернеться до колекторів, і вже вони вимагатимуть у вас повернення боргу.

У розмові з колекторами обов’язково з’ясуйте відомості кредитного договору та організації, що видала кредит, а також номер і дату документа, що засвідчує відносини між колекторською компанією та фінансовою установою. Не забудьте перевірити відомості про компанію у реєстрі НБУ.

Усі розмови з колектором (і телефонні, і очні) рекомендую записувати на диктофон та зберігати. Ці записи можуть знадобитися як докази.

Щоб уберегти себе від неприємностей, зверніться по допомогу до адвоката з кредитних спорів. Вчасна юридична консультація допоможе захистити вас від недобросовісних колекторів.

 

Юридичний супровід у кредитних справах

Ваш адвокат у Вінниці

Олександр Малик

+38 096 109 76 08

 

Як захистися, якщо кредит повністю виплачено?

         Коли ви виплатили кредит, вимагайте від банку довідку, у якій буде підтвердження того, що у вас немає заборгованості. Так ви убезпечите себе від можливих непорозумінь у майбутньому.

Однак якщо ви погасили кредит і скинули з себе тягар фінансових зобов’язань, а вам все одно телефонує колектор, то так само з’ясуйте відомості про нього, колекторську компанію, номер кредитного договору, за яким у вас нібито виникла заборгованість. Також вимагайте завірені копії цих документів.

Самостійно зверніться в банк, щоб з’ясувати обставини ситуації, в яку ви потрапили. Можливо, вас помилково не виключили зі списку боржників або вас туди випадково зарахували. Якщо ви помилково опинилися в боржниках, подайте письмове звернення з проханням виключити вас.

Якщо банк продав борг колекторській компанії, наполягайте, щоб вам надали виписки, вимагайте обґрунтувати заборгованість. Зазвичай, у колекторів цих відомостей немає, і надати їх вони вам не зможуть. Тож вам залишається зібрати докази й подати позов до суду.

 

Що робити, якщо від вас вимагають повернути гроші, які позичив ваш родич?

Непоодинокі випадки, коли колектори телефонують не до боржника, а до його родичів з вимогами повернути гроші.

Запам’ятайте, що стягнути гроші з родича боржника можливо лише за таких умов:

  • ви підписали договір поруки;
  • ви були у шлюбі з боржником;
  • ви отримали борг у спадок.

У решті випадків вимагати повернення боргу вашого родича ніхто не має права. Тому в такій ситуації поясніть, що ви не маєте жодного стосунку до заборгованості ваших родичів і не маєте наміру погашати борг, а також вимагайте в колектора інформацію, звідки він отримав ваші персональні дані. Швидше за все, відомості про вас колектор отримав незаконним шляхом, а отже, ви маєте право звернутися в поліцію.

 

Як діяти, якщо від вас вимагають повернути кредит, який ви не брали?

Такі випадки часто трапляються, коли шахраї оформлюють на ваше ім’я мікрокредит. Річ у тім, що взяти мікрокредит легко. Достатньо лише зареєструватися на сайті МФО й заповнити відомості. Така доступність приваблює шахраїв, які або оформлюють онлайн-договір на ваше ім’я, або вписують ваше ім’я як поручителя. Ви ж дізнаєтеся про кредит лише тоді, коли вам телефонують колектори.

Якщо ви потрапили у таку ситуацію, не варто хвилюватися й панікувати. Знайте, що ваш номер телефону й домашня адреса – це конфіденційні дані, а їхнє розголошення без вашої згоди є порушенням Закону України «Про захист персональних даних».

Якщо колектор телефонує вам вперше, поясніть йому, що жодних кредитів ви не брали, поручителем бути не погоджувалися. Якщо ж дзвінки колекторів продовжуються, вам погрожують, надсилають образливі фото чи відео, шантажують ваших рідних, пишіть заяву в поліцію, а також подавайте скаргу на ім’я керівництва колекторської компанії. Можна також повідомити про це контакт-центр НБУ та Уповноваженого з прав людини.

Заручіться підтримкою адвоката. Він допоможе вам заяви, скарги, надасть правові рекомендації щодо спілкування з колекторами, допоможе захистити ваші права та інтереси в суді.

 

Шахрай оформив кредит на ваше ім’я?

Не гайте часу – приходьте на юридичну консультацію.

Допоможу захиститися від «чорних» колекторів.

+38 096 109 76 08

 

Чи може колектор примусово стягнути борг?

Ні, такого права колектори не мають. Але вони можуть звернутися до суду, щоб стягнути переуступлений їм борг. І лише в разі якщо колекторська компанія виграє справу, то вимагати стягнення боргу матиме право виконавча служба.

Відстежувати кредитну історію ви можете у застосунку «Дія». Якщо хтось оформить кредит на ваше ім’я або ж перевірятиме вашу кредитну історію, ви отримаєте про це сповіщення. У разі якщо ви не брали кредит, у застосунку ви можете одразу ж подати скаргу, а також зв’язатися з фінансовою установою, щоб дізнатися деталі.

Очікуйте скоро наберу...